Misteriozne kamene kugle

Večernji list – Žepačko naselje Ozimica slovi za mjesto gdje su devedesetih godina gotovo niotkuda pojavile kamene kugle gotovo savršena oblika. Porijeklo kugla nikada nije utvrđeno, što godinama raspaljuje maštu mještana. Jedna od najvećih kugla nalazi se u dvorištu obiteljske kuće Ante Tomića. Prema jednoj teoriji kamene kugle su pale na zemlju kao meteori. Druga teza je da se radi o kuglama koje imaju vulkansko porijeklo, dok neki zastupaju teoriju da se radi o djelu ljudskih ruku. Čak se čuju priče o poznatom hajdučkom harambaši Mijatu Tomiću kome je, kako kažu, ova kamena kugla služila kao oružje i streljivo u borbi protiv Turaka.

Kada je riječ o legendama onda vrijedi spomenuti još jednu prema kojoj je bosanska kraljica dala da se izrade kamene kugle kako bi njima napravila granice svoje zemlje. Zanimljivo je da se kamene kugle pronađene i u susjednim općinama Zavidovići i Maglaj.

- Utvrđeno je da kugla većinom sadrži silicij, potom aluminij, željezo, kalcij, te još neke metale i nemetale – pojašnjava Ante. Nedavno je na ovome području boravio i egipatski stručnjak Bereket koji je izjavio da su kugle najvjerojatnije djelo ljudskih ruku, ali da to tek treba dokazati.

Ire

Irena Rašeta je glavna urednica na portalu Online.hr i autorica zbirke priča Cabrón. Aktivna je članica zagrebačkog društva ljubitelja znanstvene fantastike SFera te jedna od organizatorica SFeraKona.

More Posts - Website - Twitter - Facebook2 Comments

  1. Zdravo svima ja sam Julian iz Tuzle. Imam jednu kamenu kuglu u svome dvorištu. Pronašao sam je u šumi na planini Majevici. Izuzetno je teška za svoje dimenzije ima preko 300 kg. Veoma je lijepa ima više boja: zelena, plava, siva, žuta i crna. Vidi se da je nastala nekim prirodnim procesom, nema tragova na njoj da je klesana i obrađivana ljudskom rukom.

  2. Pošalji pokoju fotografiju, da vidimo kako izgleda!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GetSocial