Prvi sfapril

Kao što ste vjerojatno primijetili, jučer je bio 1. travnja, tj. 1. april, dan kad većina medija nastoji izmisliti neku (ne)uvjerljivo-lažnu vijest i servirati je javnosti. Osobito u vrijeme široko rasprostranjenih komunikacija, prvoaprilski običaji su se raširili po cijelome svijetu, pa je tako Google ove godine imao nekoliko štoseva — od “really advanced search” opcije, u kojoj ste (u teoriji) mogli rezultate filtrirati po fontu, preko kineske verzije s ribicama (po francuskom izrazu za aprili-li-li, poisson d’avril odnosno aprilska riba), do najave nove, jednostavnije telefonske tipkovnice sa samo dvije tipke, točkom i crticom.

No, nas, naravno, najviše zanimaju prvoaprilske fore spekulativno-fikcijske naravi, a SF-zajednica ove godine si je baš dala oduška.

Prvo je Jeff VanderMeer najavio posebno, ograničeno izdanje romana Charlieja Strossa, Rule 35: don’t piss on the internet. Također reagirajući na optužbe Christophera Priesta, Pornokitch je objavio kako su ostavke dali ne samo članovi ovogodišnjeg žirija za nagradu Arthur C. Clarke, već i — retroaktivno — svi koji su ikad služili kao suci za Clarkea, čime su poništene ama baš sve nagrade Arthur C. Clarke koje su ikad dodijeljene.

A ni drugi nisu htjeli zaostati. Mary Robinette Kowal tako nam je otkrila nikad prije objavljen rukopis iz ostavštine Roberta E. Howarda, koji je zapanjio poznavatelja REH-ova djela jer je napisan ženskim rukopisom, i to engleskim podosta starijim od onog Howardova doba. Ispostavilo se, dakle, da je pravu inspiraciju za Conana Howard pronašao u nedovršenom mladalačkom spisu iz pera ni manje ni više nego Jane Austen, i taj je rukopis — Sword and Sorcery — napokon ugledao svjetlo dana.

Naravno, u priču se morao uključiti i John Scalzi, koji je najavio objavljivanje trodjelne manga-adaptacije njegove lanjske prvoaprilske uspješnice, fantasy-trilogije “The Shadow War of the Night Dragons“. Da ne bi stalo samo na tome, priči se priključio is Scott Lynch, koji je obznanio kako je Scalzi ionako samo pokrao njegovu ideju, prethodno znanu kao The Night Shadow of the Dragon War.

Kad su već svi pomislili da se stvari smiruju, na Tor.com pojavila se još jedna zabrinjavajuća vijest — naime, sadržaj cijele 2. sezone Igre prijestolja izgleda je prethodno procurio u javnost u nekoj opskurnoj knjizi pod nazivom Sukob kraljeva, a namćorasti debeljko koji tvrdi da se zove George R.R. Martin besramno si je pripisao zasluge za nju, iako HBO u ptpunosti niječe njegovo postojanje, i upozorava sve prave fanove da se drže podalje od bilo čega što sadrži riječi “led”, “vatra”, “oluja”, “vjenčanje”, “Joffrey” ili “ples”.

Ni George Takei nije odolio izazovu, pa je svoje pratitelje na Facebooku1 razveselio viješću da će se konačno snimiti nastavak Star Treka u kojem će on osobno igrati kapetana, i to na novom brodu, imena Excelsior. Takei je vijest učinio još uvjerljivijom najavivši da će njegov kolega (koji inače s Takeijem doista nastupa u novom mjuziklu, Allegiance), Paolo Montalban, igrati i glavnog negativca u novom filmu — Aghu, Khanovog unuka (kojeg je u slavnom Wrath of Khan igrao Ricardo Montalban, iako mu Paolo nije ni u kakvom srodstvu).

Moramo svakako spomenuti i najavu koju je izdao Virgin. Naime, nakon što je James Cameron otišao na dno oceana, Richard Branson zaključio je da ga mora nekako nadmašiti, pa je odlučio stići u središte Zemlje — i to kroz dna vulkana. Naravno, sa sobom će povesti i Toma Hanksa, budući da on, zahvaljujući filmu Joe protiv vulkana, već ima iskustva s takvim stvarima. Virginu, inače, ovo nije prva uspješna prvoaprilska fora: ako se sjećate, prije nekoliko godina su zajedno s Googleom najavili osnivanje kompanije Virgle koja se trebala baviti stvaranjem prve ljudske kolonije na Marsu…

Ali ipak, za kraj, ukazat ćemo i na BBC-jevu verziju prvog aprila koja je ove godine imala u SF-u u posljednje vrijeme tako popularan distopični naboj, a plijenila je pozornost svojom jednostavnošću, iako joj je malo tko povjerovao. Naime, objavili su ovo:

Za 2012., doista prigodno.

Milerama

Milena Benini (Milerama) je SF spisateljica, prevoditeljica i urednica. Dobitnica je nagrada SFERA za roman Kaos i novelu McGuffin Link. Autorica je zbirke pripovjedaka Jednorog i djevica. Twitter | Facebook | Blog

More Posts - Website

  1. a inače, Takeija se smatra najvećom ovogodišnjom zvijezdom Facebooka![]
Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Povezane vijesti:


2 Comments

  1. Branson lopuža! UAAAAA! Ukrao je ideju Danijelu s Čiča Miče na forumu! Vidi priču “Danijel: Teve Ossett i Glavica Luka”

    Ja sam se već ponadao da je ovo NOSFova šala, ali ove godine ništa, čak ni od Nathana Filliona. il mi je nešto promaklo? ;)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GetSocial